Miego magija: tai perskaičiusi kitaip žvelgsi į sapnus

Tikriausiai žinai, kad grožis yra tiesiogiai proporcingas intelekto koeficientui. Taip, suprantama, šis teiginys nuvalkiotas, o jo teisingumas taip sunkiai išmatuojamas, kad frazė nuskamba greičiau šabloniškai nei nuoširdžiai. Visgi pagalvok: protinga mergina nenusiskus antakių ir jų neišsitatuiruos ant alkūnių.

Štai tau ir tiesioginė grožio ir proto ryšio išraiška! Rinkdamasi kasdienes veiklas, grožio produktus, treniruočių programas, tu pasitelki savo nuovoką ir protą svarstydama, kas tavo kūnui tinka geriausiai. Dabar pats metas grąžinti skolą pilkosioms smegenų ląstelėms! Juk proto raumens treniruotės ne mažiau naudingos nei kasdienė kūno mankšta.

Sapnuok

Kokybiškas miegas iš tiesų svarbus grožiui ir sveikatai, tačiau tai nebūtinai turi būti tuščios (bet saldžios) komos valandos, kai nugrimzdusi į pagalvę atiduodi duoklę nebūčiai. Sąmoningas miegojimas nėra fantastinių filmų scenarijaus dalis ar egzaltuotų, čakras akių pieštuku ant savo kūno skrupulingai žyminčių ponių svaičiojimai.

Miegą tiriantys mokslininkai tvirtina, kad gyvūnai nuolat mokosi miegodami. Tikriausiai ne kartą teko stebėti trūkčiojančius ir juokingai virpančius miegančios katės ūsus. Kitą sykį susidūrusi su šiuo reiškiniu netrukdyk ir leisk gyvūnėliui saldžiai gludinti medžiojimo, persekiojimo ar žmogaus pavergimo įgūdžius. Nes katės žino – sapnavimas itin svarbus.

Nors tu ir nesi katė, tačiau lygiai tokie patys procesai vyksta ir tavo kūne miegant. Smegenys apsaugo mus nuo interaktyvaus dalyvavimo sapnuose, todėl sapnuodama, kad bėgi iš skęstančio Titaniko, nešoki iš lovos ir nepuoli lakstyti po kambarį. Visgi vidaus organai, širdis ir kraujotaka reaguoja į siunčiamus signalus lygiai taip pat, lyg viskas vyktų iš tikrųjų. Dabar pasvajok, kas būtų, jeigu galėtum sapnuoti, ką tik panorėjusi, o sąmoningai pakeisti sapno tėkmę būtų lygiai taip pat paprasta, kaip svajoti apie Titaniko laikų Leonardą Dikaprijų per matematiką?
Nepažadame, kad tai būtinai bus lengva, tačiau tikrai įdomu.

Žengiant pirmuosius žingsnius į sąmoningo sapnavimo stebuklų šalį pirmiausia reikėtų pradėti atsiminti sapnus. Nes sapnuojame visi, tačiau tikrai ne visi prisimename. Kaip tą padaryti? Pabandyk po pagalve turėti sapnų dienoraštį ir vos prabudusi, kol dar akys ne visai atsimerkusios, o kūnas tebėra saldžiai liūliuojamas svetingos ir šiltos lovos, užsirašyti viską, ką atsimeni iš savo naktinės sapnų kelionės. Nenusimink, iš pradžių tai tebus nuotrupos ir nelogiški sakiniai, tačiau vėliau gali atsirasti įdomių ir komiškai žavingų trilerių apie Irmos iš antro aukšto slaptą konspiraciją su ateiviais, siekiant pavogti visus žmonių turimus riebalus. Ar kas nors panašaus. Trumpai tariant, kai pradėsi atsiminti vis daugiau ir daugiau detalių iš savo sapnų, sveikiname, tai reikš, kad treniruočių programa kodiniu pavadinimu „Protas – irgi ramuo“ pradeda veikti, nes tu jau sapnuoji!

Sąmoningas sapnavimas

Pradėjusi atsiminti sapnus, tu įsileidi juos į kasdienį gyvenimą. Kartais tai suteikia malonių emocijų, kartais nelabai, tačiau, sutik, visi išgyvenimai, patirti saugioje miego aplinkoje, ugdo! Juk visai įdomu sužinoti, ką reiškia būti valgomai dinozauro, kai iš tikrųjų jaukiai guli ant pagalvės. Tai tau nekainuoja nieko, tačiau vaizduotę praturtina, o ir akiratį praplečia. Kai sapną atsiminsi lengviau nei Žalgirio mūšio datą, gali pradėti mokytis sąmoningo sapnų valdymo.

Sąmoningas sapnavimas – tai būsena, kai miegodama aiškiai supranti, kad sapnuoji, tačiau suvokimas tavęs nepažadina ir nesutrukdo toliau leisti sapnui vystytis ir rinktis, ką jame veikti. Kitaip tariant, pagaliau vėl susapnavusi košmarą, kad nukrinti ant žemės ir nebegali pajudėti, o į tave pradeda riedėti sunkvežimis, nuspręsi, kad tokiu atveju geriausia būtų skristi, – ir pakilsi!
Psichologai ir miego tyrimais užsiimantys mokslininkai budrumo sapnuose siūlo mokytis juokingu, tačiau paprastu būdu, vadinamu „realybės patikrinimas“.

Mieganti mergina
Mieganti mergina
Fotolia nuotr.

Šio metodo esmė – kelis kartus per dieną įsitikinti, kad nemiegi. Tau tereikia užsiimti nosį ir burną delnu: jeigu ima trūkti oro, sveikiname, tu ką tik įsitikinai, kad nemiegi. Atrodytų, tokia praktika yra visiška nesąmonė, tačiau po truputį tu įgausi „realybės patikrinimo“ įprotį, kuris persikels ir į tavo sapnus. Tad, kai sapno tikrovėje užsiėmusi nosį oro nepristigsi, įvyks vadinamas „pabudimas sapne“.

Taip pat veikia ir proto budrumo išsaugojimas miegant. Tiesa, šis būdas kiek sudėtingesnis, tačiau ekspertai tvirtina, kad gerokai greitesnis. Geriausia šią praktiką išbandyti savaitgalį, nes pirmosios treniruotės šiek tiek varginančios – prieš eidama miegoti pasižiūrėk į laikrodį ir nusistatyk žadintuvą taip, kad ramiai išmiegotum maždaug 5–6 valandas. Pabudusi atsikelk iš lovos, apeik kelis ratus aplink kambarį, vėl gulkis į lovą ir... mintyse skaičiuok. Skaičiuok ramiai, tolygiai, apie nieką negalvok, tik apie skaičius, kurie seka vienas po kito, tokiu pačiu ritmu. Pradėsi jausti, kaip kūnas pradeda migti, tačiau nepasiduok ir skaičiuok. Taikant tokį metodą tavo protas pamažu nugrims į sapną, tačiau viena jo dalis liks budri – kaip tik ji ir leis tau miegant suvokti, kad sapnuoji.

Oklumantija

Poteriados mylėtojos tikrai bus girdėjusios apie ypatingą proto valdymo techniką – oklumantiją – sugebėjimą užverti protą, nuraminti širdį ir nesileisti manipuliuojamam. Gerbėjos žino: Hariui šis užsiėmimas nelabai sekėsi, tačiau jeigu viską darysi teisingai, tau tikrai pavyks pasiekti geresnių rezultatų.

Poteriada poteriadai, tačiau iš tiesų kultinėse knygose kalbama ne apie ką kita, o meditaciją – nuo seno visose kultūrose naudojamą proto kokybės gerinimo techniką, kuri naudinga ne tik mokantis sąmoningo sapnavimo, minčių aiškumo, bet ir emocijų valdymo.
Raktas į oklumantiją – arba į meditaciją – tai sugebėjimas visiškai išvalyti protą. Pirmą kartą bandant gali atrodyti neįmanoma, tačiau nedaryk tos pačios klaidos, kaip darė Haris – neleisk, kad bandant išvalyti mintis, proto balsas įkyriai ir nuolatos kartotų: „Tu negalvoji. Tu negalvoji. Oi, ne, vėl galvoji, negalvok apie galvojimą!“

Tiesiog bandyk atsipalaiduoti, užsimerkti ir leisti užplūdusiems vaizdiniams ir mintims ramiai tekėti pro šalį tol, kol nebekreipsi į juos jokio dėmesio. Jeigu niekaip nesiseka, pabandyk sutelkti visą dėmesį į kurią nors vieną savo kūno dalį – rodomąjį pirštą ar bambą. Nors protas vis dar šiek tiek užimtas, tačiau tai jau pradžia: juk viena mintis vietoj tūkstančio – jau didelis pasiekimas.
Jeigu atkakliai mėginsi, po truputį pradėsi pastebėti, kad nugrimzti į visišką minčių tylą darosi vis lengviau ir lengviau. Tokia proto mankšta pradžioje vargina (kaip ir bet kuri fizinė), tačiau pasitreniravusi pastebėsi, kad kelios minutės meditacijos apie nieką negalvojant daug geriau paruošia smegenis darbui, informacija įsisavinama lengviau, sumažėja stresas, nuovargis ir net noras neadekvačiai lieti emocijas.

Dažnai meditacija neteisingai siejama tik su mantromis, keistomis dainomis, nušvitimu ir gatvėse šokančiais vienuoliais. Iš tiesų pačios įvairiausios meditacijos formos būdingos visoms religijoms ir ateistiniams judėjimams. Tai viso labo praktika, mokanti kontroliuoti protą, o juk šį naudingą gebėjimą vertėtų išsiugdyti kiekvienai ir kiekvienam!

Lengviausiai sąmoningai sapnuoti išmokstama būnant 13–14 metų. O įgyti įgūdžiai išlieka visą gyvenimą. Visgi skirti laiko proto treniravimui niekada ne per vėlu!

Sąmoningas sapnavimas taikomas gerinant sportininkų rezultatus, naudojamas specialiųjų būrių apmokymo programose. Moksliškai įrodyta, kad sapne atliekami fiziniai pratimai, pabudus yra gerokai lengviau pritaikomi realybėje.

Sąmoningo sapnavimo metodiką psichologai taiko žmonėms, kenčiantiems nuo persekiojančių košmarų ir baimių. Susidomėjai? Gerų ir sąmoningų sapnų!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis