Suspėk pavasaroti: atostogų veiklos, kurios nieko nekainuos

Įsibėgėjus atostogoms feisbuko srautas mirga nuo draugų atostogų nuotraukų prie jūros, naktinių šėlionių ir nuotykių, o tu vis dar neiškėlei kojos iš namų? Brangus malonumas leisti laiką lyg „Instagram“ pasakų gyvenime, bet ką daryti, jei nėra iš ko? Patikėk, kiekviena turime galimybę, net jei kišenėse švilpauja vėjai. Štai keletas patarimų, kaip pigiai, o kartais ir nemokamai, praleisti vasaros atostogas!

Ištirk Lietuvos kampelius

Vasarą taip norisi ištrūkti iš kasdienės rutinos, kiekvieną rytą matomų kambario sienų, mintinai pažįstamo miesto gatvių. Jei nori įspūdžių, privalai išvažiuoti, bet tai nereiškia, kad turi išsinuomoti viešbutį kurorte dviem mėnesiams. Nustebink apsilankymu senelius kaime, kurių daržas jau raudonuoja nuo prisirpusių braškių, hamakas laukia nesulaukia tavęs su knyga, o miškas šalia kviečia paskanauti mėlynių. Nepamiršk dviračio ir kremo nuo saulės, galbūt šalia miesto ar net mažiausio kaimelio teliuškuoja ežeras ar teka upė. Kur daugiau rasi tiek ramybės?

Sakysi, kad po savaitės tokia ramybė greit pabos, bet pailsėjusi ir padėjusi seneliams pasikviesk draugę ar pati nuvažiuok jos aplankyti kitame mieste. Pakeisi aplinką, aplankysi nematytus kampelius, nueisi į dar nelankytus muziejus. Lietuvoje veikia daugiau nei 100 muziejų, kuriuose slepiasi 6,5 milijono eksponatų, apie kuriuos mokaisi per istorijos pamokas. Žymiai įdomiau pačiai pamatyti knygų puslapiuose sugulusius istorijos faktus, kurie pravers ne tik per pamokas, bet ir atėjus egzaminams.

Išbandyk savanorystę

Nemokama, bet neišdildomos patirties ir svorio gyvenimo aprašymui suteikianti veikla – savanorystė. Vasarą jaunų žmonių ieškoma koncertams, muzikos festivaliams, sporto ir kultūros renginiams. Visus juos gali pamatyti nemokėdama nė cento, o be to, susirasti naujų draugų, pakeliauti, pamatyti renginių užkulisius. Nė vienas tavo draugas tokios prabangos nenusipirks už jokius pinigus.

Nepamiršk, kad savanoriauti galima ne tik vienadieniuose renginiuose, bet ir vaikų stovyklose, šunų prieglaudose ar nevyriausybinėse organizacijose, padedančiose skurdžiai gyvenantiems žmonėms, seneliams, paliktiems vaikams. Tokiose organizacijose dirba išsilavinę ir įkvepiantys žmonės, kurie taps tavo draugais, o vėliau patars renkantis profesiją ar karjerą. Geriems darbams nėra atostogų!

Atrask savo profesijos kelią

Jei tėvai vis spaudžia apsispręsti, kuo norėtum būti, o galvoje tik švilpauja vėjai, pats laikas susiimti. Žiūrėdama serialus niekada neišsiaiškinsi, ką tau patinka veikti, o į kurios specialybės pusę negali nė pažiūrėti. Pagal dalykus, kurie sekasi, išsiaiškink, kurios krypties mokslai tau patiktų. Tada internete susirask profesionalą, kuris savo veikloje plaukioja lyg ryklys vandenyne. Laiške parašyk, kad norėtum kartu praleisti jo darbe bent dieną ir pažiūrėti, ar tau patiktų dirbti tokį darbą, nes studijuoti neišsiaiškinus nėra prasmės. Nepatikėsi, kiek žmonių mielai tave pasikviestų ir dar pažertų krūvą neįkainojamų patarimų, o ši diena taptų bene įsimintiniausia per visas vasaros atostogas.

Pažink naujas kultūras

Neužmiršk, kad visą vasarą atostogauja tik mokiniai, tačiau diskusijos ir seminarai nesibaigia, o praktikų pasiūlymai vasarą plaukia taip pat srauniai. Gal tai pats metas išbandyti save jaunimo organizacijoje? Arba susirasti naujų draugų iš Ispanijos, Anglijos ar Vokietijos, gyvenančių Lietuvoje, su kuriais galėtum tobulinti kalbas ir pažinti naujas kultūras? Tam nereikalingi mokami kursai, visi žmonės pasiekiami internetu, tik nebijok susipažinti, kalbėti ir klysti. Jiems mokyti gimtosios kalbos taip pat smagu, kaip ir tau girdėti juos kalbant lietuviškai. Tarptautiniai draugai vėliau tampa gyvenimo patarėjais, mokymosi partneriais ir gidais kelionėse. Pasisvečiuoti pas juos per kitas vasaros atostogas bus žymiai pigiau nei pirkti kelionių kelialapius.

Aplankyk kaimynes

Per atostogas taip norisi aplankyti naują šalį, tad jei taupyklė bent šiek tiek barška nuo monetų, suplanuok kelionę į Latviją ar Estiją. Šias Baltijos šalis autobusu pasieksi vos už 9 eurus. Rygą apžiūrėti užteks dienos, tad nereikės išlaidauti nakvynei, o Estijoje ieškodama, kur prisiglausti, neužmiršk peržiūrėti „Couchsurfing“ ir „Airbnb“ tinklalapių, kuriuose kompanijai pastogė gali atsieiti žymiai pigiau.

Kelionėse labiausiai piniginę plonina nakvynė ir maistas, tad suradus, kur apsistoti, neužmiršk iš anksto pasirūpinti, ką valgysi. Kuprinėje visada turėk vandens, kelionėje pirma suvalgyk namuose ruoštą maistą, o tada pirk iš parduotuvės. Atsisėdusi ant ežero krantinės ar paplūdimyje pavakarieniausi ne ką prasčiau nei restorane. Svarbiausia, sutiksi daug naujų žmonių, kurie ir bus pagrindiniai tavo naujų įspūdžių kaltininkai.

Jeigu nerandi, ką nuveikti namuose, tu gali…

Išbandyti „YouTube“ jogos, kalanetikos ar aerobikos pamoką
Nutapyti savo pirmąjį gyvenime paveikslą ant drobės
Susidaryti metų planą, ką naujo norėtum išmokti
Pasigaminti egzotišką patiekalą: indišką karį ar ispanišką paeliją
Perdažyti ir dekoruoti seną stalą, kėdes ar paveikslo rėmus
Perskaityti kasdien po nustatytą skaičių knygos puslapių
Draugams nusiųsti ranka rašytą laišką
Tobulinti užsienio kalbas žiūrėdama filmus
Pasikviesti draugus pažaisti stalo žaidimų
Važinėtis riedučiais, dviračiu ar riedlente
Tapti dizainere ir pasisiūti sau vasarišką suknelę

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis