Mėgsti kavą? Tuomet apie savo mėgstamiausią kavos rūšį norėsi tai žinoti

Kavos paruošimo būdų yra ne ką mažiau nei kavos rūšių. Priklausomai nuo kavos aparato, naudojamų įrankių bei pasirinkto ruošimo būdo, atsiskleidžia skirtingi skoniai, poskoniai ir aromatai. Vienas paprasčiausių būdų – naudoti tirpią kavą, kuri savo kokybe nenusileidžia maltai kavai.

Tiesa, tikriausiai ne kartą girdėjote mitą, kad tirpi kava kenkia sveikatai ir nereikėtų ja piktnaudžiauti, tačiau tai netiesa. Ir malta, ir tirpi kava yra gera – skiriasi jų savybės bei ruošimo būdas, tačiau abi rūšys turi privalumų. O daugiau faktų ir mitų apie kavą galite rasti čia.

Kaip gaminama tirpi kava? Kaip atskirti kokybišką tirpią kavą? Kokie šios kavos privalumai? Į visus šiuos klausimus atsako kavos žinovai NestleProfessional.lt, kurie dalijasi naudingais patarimais apie tirpią kavą, jos rūšis, privalumus ir gamybos būdus.

Tirpi kava: rūšys

Gaminant tirpią kavą dažniausiai naudojamos dvi pupelių rūšys: arabika ir robusta. „Būtent nuo jų rūšies, santykio ir skrudinimo priklauso kavos skonis: ji gali būti rūgštesnė, intensyvesnė, saldesnė ar lengvesnė“, – pasakojo Nestle Professional kavos žinovas Donatas Burba.

Kuo skiriasi arabika ir robusta pupelės?

Arabikos pupelės daugiausia auginamos Lotynų Amerikoje, Indonezijoje ir Indijoje. Jų skonis ir aromatas yra švelnus, jaučiami uogų, vaisių ir vyno poskoniai. Be to, arabika pupelės pasižymi saldumu ir yra rūgštesnės už robusta pupeles. Arabika kava paprastai vertinama kaip kokybiškesnė ir dažnai yra brangesnė dėl sudėtingesnio pupelių auginimo ir derliaus nuėmimo.

Robusta pupelės auginamos Brazilijoje, Vietname ir Indonezijoje. Šios pupelės yra kartesnės ir stipresnės, galite jausti riešutų ar grūdų poskonius. Be to, robusta kavoje yra kur kas daugiau kofeino, pupelės atsparios kenkėjams, todėl lengviau ir greičiau užauginamas derlius.

Kaip gaminama kokybiška tirpi kava?

„Tikriausiai pastebėjote, kad tirpi kava parduodama keliais pavidalais: itin smulkiomis granulėmis (biri kava), didesnėmis granulėmis arba sublimuota, primenanti ledo kristalėlius. Skiriasi jų skonis, kvapas bei kaina. Būtent kavos forma išduoda, kokiu būdu ji buvo pagaminta“, – teigia Nestle Professional kavos ekspertas Donatas Burba.

Yra du pagrindiniai tirpios kavos gaminimo būdai:

džiovinimas purškiant (angl. spray-drying) ir
džiovinimas šalčiu (angl. freeze-drying).

Gaminant pirmuoju būdu skrudintas kavos ekstraktas mažais kiekiais purškiamas į vertikalų cilindrą, kuriame karštas oras išgarina skystį, o kava gaunama miltelių arba granulių pavidalu. Tai seniausias tirpios kavos gamybos būdas, kurio pagrindinis minusas – dalies aromato praradimas. Šis metodas yra paprastesnis, dažniau naudojamas su pigesnėmis kavos rūšimis.

Antrasis tirpios kavos gamybos būdas – džiovinimas šaldant – yra naujesnis ir kokybiškesnis. Jo metu užšaldomas kavos ekstraktas, o vanduo yra pašalinamas veikiant vakuumui ir slegiant žemoje temperatūroje. Taip išsaugoma kur kas daugiau aromato. Kaip atpažinti šią kavą? Paprastai ji primena ledo kristalus, granulės yra plokščios ir šie tiek blizgios.

Kava
Kava
Shutterstock


Kaip atskirti kokybišką tirpią kavą?

1. Atsižvelkite į kavos pupelių rūšį

Paprastai tirpios kavos, sumaltos iš robusta pupelių, pasirinkimas yra didesnis. Tačiau arabika pupelės yra aukštesnės kokybės. Taip pat galite rasti tirpią kavą, kurioje maišomos abi pupelių rūšys – tai aukso viduriukas, kavoje jausite įvairius skonius.

2. Atkreipkite dėmesį į tirpios kavos pavidalą

Sublimuota tirpi kava yra gaminama kokybiškesniu liofilizacijos būdu (džiovinant šalčiu), kai išsaugomos kvapiosios medžiagos. Būtent taip gaminama Nestle Professional kava.

Kokie yra tirpios kavos privalumai?

1. Turi daug antioksidantų

Kaip ir malta kava, tirpi kava turi daug antioksidantų, kurie apsaugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų. Ką tai reiškia? Laisvieji radikalai daro žalą organizmo imuninei sistemai, prisideda prie lėtinių ligų progreso. O antioksidantai su jais kovoja: padeda geriau apsaugoti organizmą nuo peršalimo ir infekcinių ligų bei išlaiko stipresnę imuninę sistemą.

2. Mažiau kofeino

Tirpi kava turi mažiau kofeino lyginant su malta kava. Vienas vidutinis (200 ml) puodelis tirpios kavos gali turėti 30-90 mg kofeino, o toks pats puodelis maltos kavos – net 70-140 mg.
Kofeinas padidina kraujo spaudimą, todėl yra naudingas žmonėms, turintiems žemą kraujospūdį. Tačiau svarbu jo nepadauginti, nes per didelis kiekis gali sutrikdyti miegą, sukelti nerimą ir skrandžio sutrikimus.

3. Turi labai mažai kalorijų

Galite ramiai įtraukti tirpią kavą į savo maisto racioną, kadangi standartinis juodos tirpios kavos puodelis turi vos 4 kalorijas. Pakeitus kitus gėrimus kava, pavyzdžiui, kasdien išgeriant kavos vietoj vieno puodelio apelsinų sulčių, per metus galite suvartoti 40 000 kalorijų mažiau.

Savo savybėmis tirpi kava nenusileidžia maltai kavai ir neturi neigiamo poveikio organizmui, kaip kad esame įpratę galvoti. Be to, tirpi kava nepakeičiamas palydovas skubant ir keliaujant, nes paruošiama itin greitai ir paprastai. O geriausia, kad jos pasirinkimas yra labai platus, tad tikrai atrasite savo mėgstamą skonį!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis