Turi žinoti šį tą svarbaus apie mėgstamiausią vasaros užkandį, kurio neatsisakai ir tu

Sveikos gyvensenos ir mitybos šalininkai nuolat pabrėžia daržovių, vaisių naudą mūsų sveikatai. Ir tikrai ne veltui. Vasara Lietuvoje – šių gėrybių metas, o kokius vaisius bei uogas rinktis, mums pataria asmeninis fitneso treneris Paulius Ratkevičius.

Kokie vaisiai Lietuvoje vertingiausi?

Mums vertingiausi yra tie vaisiai, kurie auga mūsų kraštuose, tai yra obuoliai, kriaušės. Žinoma, labai svarbu, jog produktas butų išaugintas naudojant kuo mažiau chemikalų. Trumpai tariant, obuolys iš močiutės kaimo yra mums pats tinkamiausias bei sveikiausias vaisius.

Kaip juos geriausia vartoti?

Yra kelios nuomonės. Vieni siūlo vaisius vartoti su odele, kiti atvirkščiai – ją rekomenduoja nulupti. Tai labai susiję, kaip vaisiai auginami. Jei yra purškiami chemikalais, tiesiog nuplovimo gali ir nepakakti, reikia nulupti odelę. Tačiau jei produktas yra natūralus, lupti jo nėra prasmės, nes odelėje taip pat gausu vitaminų bei kitų mums naudingų medžiagų. Rekomenduočiau du vartojimo būdus – arba tiesiog suvalgyti, arba spausti sultis. Abu variantai yra puikūs, tačiau spaudžiant sultis nereikėtų dėti cukraus, nes tai jau bus nebe toks sveikas gėrimas, taip pat jis netiks svorį metantiems ar jį palaikyti norintiems žmonėms.

Kurie vaisiai turi daugiausiai cukraus, yra kaloringiausi?

Daugiausiai cukraus turi vynuogės, tad norintiems numesti svorio nerekomenduoju jų valgyti daugiau nei porąkart per savaitę. Mažiausiai cukraus turi citrusiniai vaisiai: apelsinai bei greipfrutai. Taip pat obuoliai, tad būtent juos rekomenduočiau valgyti bent po vieną per dieną. Pats kaloringiausias vaisius yra avokadas, tačiau paradoksas, kad norint numesti svorį, rekomenduoju jį įtraukti į savo racioną dėl jame esančių gerųjų riebių rūgščių, kurias vartojant ne tik jausitės sotūs, tačiau ir greičiau sumažinsite savo riebalinį sluoksnį.

Kiek uogų rekomenduotum suvalgyti per dieną?

Vasara – uogų derlius, tad rekomenduoju kiekvieną dieną jų suvalgyti bent pora saujų. Tai yra vitaminų, geros savijautos bei natūralus sveikatos šaltinis. Nesvarbu ką rinksitės: braškes, serbentus, mėlynes, žemuoges ar avietes - visos jos turi savyje daug naudingų medžiagų.

Neribokite uogų kiekio ir rinkitės jų kuo daugiau rūšių – tai nekaloringas produktas, neturintis įtakos jūsų svoriui.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis