Viskas, ką reikia žinoti apie apsaugą nuo saulės

Vasarą, vos pasitaikius saulėtai dienai, skubame pasilepinti spindulių voniomis. Tačiau apsaugos nuo UV spindulių vertėtų nepamiršti net ir debesuotomis dienomis. Apie kosmetikoje esančias įvairias apsaugas nuo UV ir jų poveikį Jūsų odai, pasakoja ODA Laboratorijos technologas – laborantas Lukas Valintėlis.

NUO KO REIKĖTŲ SAUGOTIS?

Saulės spinduliuotę galima skirstyti į tris grupes, iš kurių dvi pasiekia Žemės paviršių. Tai būtų UVA ir UVB spinduliuotės.

Pagrindiniai UVA ir UVB spinduliuotės poveikio skirtumai, kuriuos vertėtų žinoti - UVA spinduliuotės intensyvumas išlieka toks pat nuo ryto iki vakaro, kad ir koks būtų oras ar metų laikas. UVA spinduliuotė sukelia odos pigmentaciją, odos senėjimą, susiraukšlėjimą, odos navikų atsiradimą, ji įsiskverbia giliau į odą. Ši spinduliuotė nesukelia nudegimų, jos kenksmingas poveikis išryškėja tik po daugelio metų. Tuo tarpu, UVB spinduliuotės didžiausias aktyvumas yra tarp 10-15 val. Kenksmingas UVB spinduliuotės poveikis išryškėja greitai, ji neįsiskverbia giliai į odą, o veikia tik epidermį ir sukelia odos paraudimus, nudegimus.

KOKIE APSAUGINIUS FILTRAI NAUDOJAMI KOSMETIKOJE?

Medžiagos, kurios vartojamos kaip UV spinduliuotės filtrai, pagal veikimo pobūdį skirstomos į dvi pagrindines grupes:

- Cheminiai filtrai – tai cheminiai junginiai (oksibenzonas, avobenzonas, meroxyl), kurie sugeria Saulės spinduliuotės energiją laikinai pakintant jų cheminei struktūrai.

- Tuo tarpu, mineraliniai filtrai veikia UV spinduliuotės išsklaidymo, atspindžio arba absorbcijos principu.

Kai kurie cheminiai filtrai sukelia šalutinius poveikius tokius kaip odos niežėjimas, perštėjimas, išbėrimas, fototoksines, fotoalergines reakcijas. Jie generuoja laisvuosius radikalus, kurie neigimai veikia kolageno, elastino, DNR funkcijas. Cheminių UV filtrų naudojimas padidina genotoksiškumą, neigiamai veikia endokrininę sistemą, kaupiasi riebaliniame sluoksnyje ir sunkiai pasišalina iš organizmo.

Tuo tarpu, mineralinių filtrų dalelės yra tik ant odos paviršiaus ir čia sudaro apsauginį sluoksnį nuo UV spinduliuotės. Šiai grupei priskiriami ir plačiausiai naudojami junginiai: titano dioksidas (TiO2) ir cinko oksidas (ZnO). Naudingiausia, kai titano diokslidas ir cinko oksidas būna kartu, tuomet vienas kitą papildydami jie užtikrina plačią apsauga nuo UVA ir UVB spinduliuotės. Titano dioksido ir cinko oksido junginiai yra fotostabilūs. Apsauginis poveikis nesusijęs su cheminėmis reakcijomis, o tik su šviesos atspindėjimu ir išsklaidymu.

Kosmetikos preparatai, kurių sudėtyje yra šių filtrų yra tinkami alergiškai, jautriai odai, taip pat vaikų odos apsaugai. Taigi, renkantis apsaugines priemones nuo saulės, visada atkreipkite dėmesį į jų sudėtį bei naudojamus filtrus. Pavyzdžiui, visuose ODA Kosmetikos namų linijos kremuose bei maskuokliuose naudojamas titano dioksido ir cinko oksido junginys, kuris suteikia UV 15 apsaugą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis