Apkalbinėkime į valias? Naujausi tyrimai rodo paskalų naudą! (APKLAUSA)

Nuo pat vaikystės tėvų buvome mokomos neliežuvauti ir nelinkėti kitam blogo. Deja, realybė yra kiek kitokia - remiantis tyrimais, net 80 % merginų nors kartą prisipažįsta apkalbėjusios kitas, o 60 % neneigia dažnokai liežuvaujančios.

Paskalų neišvengiama nei mokykloje, nei universitete, nei draugų būryje. Pastaruosiuose apkalbinėjama kone dažnaiusiai! Ir nors iš pažiūros apkalbinėjimas gali pasirodyti blogas bruožas, Niujorko universiteto dėstytojai turi kitą nuomonę. Šio universiteto profesoriai atliko tyrimą, kurio metu tyrė apkalbinėjančių žmonių organizmo būklę.

Pasirodo, jog kalbant apie kitus žmones organizmas išskiria vadinamuosius laimės hormonus seratoniną bei endorfiną, kurių išskyrimas suteikia gerą nuotaiką bei energijos pliūpsnį. Kalbant įprastomis temomis tokia nuostabi organizmo reakcija tikrai nebus sulaukta... Dar vienas apkalbinėjimo privalumas, anot tyrėjų, yra tai, jog paskalas skleidžiantys žmonės pajaučia bendrystę ir tampa kur kas artimesni. O kas šiame šiuolainiame pasaulyje svarbiau už žinojimą, jog aplink save turi artimų širdžiai žmonių, tiesa?

Apkalbančios merginos
Apkalbančios merginos
Shutterstock

Tyrimui vadovavęs profesorius teigia, jog apkalbinėjimas ne tik gerina tarpusavio santykius, bet ir suteikia galimybę išsirinkti, kuo norime tikėti. „Kadangi apkalbinėjimo metodas - pagrįstos (arba ne) informacijos perdavimas, įgauname galimybę pasirinkti, kuo tikėti ir kuo ne. Apkalbinėdami mes geriau pradedame suprasti žmones, su kuriais bendraujame ir pasirenkame tiesas, kuriomis norime tikėti“, - teigia profesorius Johnas Brondino. Anot mokslų eksperto, nors apkalbinėjimas visuomenėje yra laikomas gėdingu dalyku, neretai jis gali pagelbėti gerinant nuotaiką ir net apsaugant save. Pavyzdžiui, išgirstant iš draugės gandus apie savo naują mylimąjį, kuris prieš tai apgaudinėjo kiekvieną iš eilės!

Tiesa, kaip ir visur, apkalbinėjime svarbu saikas. Jei apkalbos nėra ypatingai žeidžiančios ir smerkiančios, tuomet retkarčiais apkalbėti kitus yra net naudinga. Visgi reikėtų atminti, jog nuo taikiųjų apkalbų iki piktųjų - vienas žingsnis, todėl net ir apšnekant kitus su geriausia drauge derėtų atidžiai rinkti žodžius. Niekuomet negali žinoti, kuomet apkalbos atsisuks prieš tave!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis