Be galo tikslu: tavo asmenybę išduos tai, kokia buvo vaikystė

Moksliniai tyrimai nustatė, kad jaunuoliams bendrauti sunku, nes tėvai būna padarę klaidų juos auklėdami. Šiuo metu daug šeimų skiriasi. Viena mama sunkiai susitvarko su užgriuvusia auklėjimo našta. Nepaisant šių ir kitų sunkumų, tėvai privalo ugdyti harmoningą vaiko asmenybę, kuris būtų vertingas ir palankus visuomenei.

Daugelio mūsų asmenines savybes suformuoja būtent tėvų auklėjimas. Kaip atskirti auklėjimo tipą ir suvokti, kokias savybes savyje talpiname bei kokias turėtume išaukštinti, o kokias - slopinti? Perskaityk dažniausiai pasitaikančius auklėjimo tipus.

Esi linkusi į agresiją, tau būdingi dažni pykčio priepuoliai, dažnai esi nervinga, stokoji kantrybės? Ko gero, tavo auklėjo šiuo tipu:

„Laiko neturėjimo“ tipas

Dar išskiriama ši auklėjimo klaida, kai gerai gyvenantys ir užimantys atsakingas pareigas tėvai per daug dėmesio skiria karjerai. Jie savo „laiko neturėjimą“ nuolat bando kompensuoti brangiomis dovanomis. Jų vaikai stokoja švelnumo, glamonių ir rūpesčio.

Esi pasimetusi gyvenime, dažnai nerandi vietos, keiti nuomonę, tavęs daugelis nesupranta, jautiesi atstumta, tarsi ne iš šio pasaulio? Ko gero, tave auklėjo šiuo tipu:

„Šiltnamio“ tipas

Šis auklėjimo būdas panašus į aukščiau aprašytą tipą. Vaikas vien globojamas, už jį viskas nusprendžiama ir padaroma, jis apsaugotas nuo visų nemalonumų ir nepalankių situacijų.

Taip auginami vaikai išauga neiniciatyvūs, neryžtingi, silpnavaliai, nesugeba kovoti su sunkumais, dažnai pasiduoda kitų įtakai. Jiems gyvenime sunku surasti savo vietą.

Dažnai išbandai naujus dalykus, bet neįvertini rizikos, esi linkusi pasiduoti pagundoms, tau net vystosi ankstyvoji priklausomybė? Ko gero, tave auklėjo šiuo tipu:

„Beglobių“ tipas

Pasitaiko ir beglobių vaikų, kai tėvai į auklėjimą visiškai nekreipiama dėmesio. Tuomet jaunuolius „auklėja“ tokie pat beglobiai vaikai gatvėje. Netikusi draugija suformuoja šiurkščią, asocialią ir net antisocialią asmenybę, linkusią gyventi parazitišką gyvenimą, girtauti ir vartoti narkotikus. Aišku, kad tokiems vaikams nesusiformuoja socialiniai bei moraliniai įgūdžiai, jie neišmoksta skirti gera nuo bloga.

Beglobio tipo auklėjimas egzistuoja ir šeimose, kuriose vaiką augina abu tėvai. Jei vaiku skurdžiai rūpinamasi, dažniausiai jų auklėjimas yra perleidžiamas močiutei, seneliui, tetoms ar kitiems giminaičiams, suaugęs vaikas gali nesuvokti šeimos esmės, sunkiai kurti darnius santykius, negebėti mylėti.

Esi ko gero, esi baili, drovi, perdėtai jausminga, gali būti linkusi į priklausomybes, tau stinga pripažinimo, nepasitiki savimi. Ko gero, tave auklėjo šiuo tipu:

„Pelenės“ tipas

Vaikai temato tėvų šiurkštumą, despotizmą, priekabumą ir net priešiškumą. Vaikams keliami per dideli reikalavimai, neįsiklausoma į jų norus, interesus, neleidžiama pasireikšti iniciatyvai. Nuolatiniai draudimai, kartais net fizinės bausmės, artimųjų meilės ir švelnumo stoka suformuoja užguitą, drovų ir bailų charakterį. Tokie vaikai išauga neryžtingi, nesugeba apsiginti, stokoja savarankiškumo, nepasitiki aplinkiniais. Šiais laikais panašiai auklėjami išsiskyrusių tėvų vaikai, kai šeimoje atsiranda griežtas patėvis. Nesulaukdamas meilės vaikas bėga nuo realybės į fantazijų pasaulį. Ten randa paguodą.

Daugeliu atveju esi savanaudė, kiek egocentriška, egoistiška, tavyje nemažai pavydo? Ko gero, tave auklėjo šiuo tipu:

„Dievaičio“ tipas

Šiuo atveju šeima skiria vaikui per daug dėmesio, tenkina visus jo norus, užgaidas, viską leidžia. Toks vaikas giriamas, lepinamas, iš jo nieko nereikalaujama. Jis tampa aikštingas, užsispyręs, nepripažįsta jokių draudimų, nenori nieko dirbti. Šitaip susiformuoja savanaudiška asmenybė, mokanti tik reikalauti iš kitų, bet nesugebanti duoti kitiems. Gyvenime tokiam žmogui būna sunku prisitaikyti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis