Susikurk svajonių kambarį: tau pagelbės spalvų aprašymai

Spalvos visada buvo svarbios: primatus, gyvenančius gamtoje, jos įspėja, kas nuodinga, o kas naudinga. Šiais lakais spalvų terapija yra svarbi psichologijos dalis. Spalvos ramina, kelia nuotaiką arba slegia, erzina arba padeda susikaupti.

Aktoriai, tapytojai spalvas naudoja išreikšti tam tikrus socialinius pranešimus: mėlyna reiškia tikėjimą, svajones, fantaziją, o žalia – viltį. Spalvos, naudojamos dekoruoti kambarius, veikia gyventojo mintis, nuotaikas, bendrą dvasinę, ir fizinę sveikatą.


Raudona


Raudona asocijuojasi su pavojumi, aistra, energija, šiluma, nuotykiais ir optimizmu. Geriau raudonais tonais įrengti virtuvę, o ne savo miegamąjį ar darbo kambarį, kadangi spalva skatina bendrauti, kelia apetitą, energingumą. Tačiau raudona spalva vargina, kai jos tonai kartojasi per dažnai. Ši spalva kelia tam tikrą įtampą, budrumą, todėl nepatartina dekoruoti kambarius, kuriuose ilsimasi. Raudona gali sukelti galvos skausmus, erzinti ir kelti įtampą.


Purpurinė arba tamsiai raudona


Ši spalva siejama su kūrybingumu, vaisingumu, džiaugsmu. Ji visais laikais simbolizavo magiškus ritualus, kraują, burtus. Daugelyje tautų ji žymi juoduosius olultistinius judėjimus, simbolizuoja blogį, mirtį ir seksą. Taip besirengiantys žmonės paprastai yra pažeidžiami, tačiau pikti ir agresyvūs. Purpurinė spalva visais laikais buvo prabangos spalva,

perteikianti galią, išmintį ir perteklių. Purpuras kambariuose nėra patartinas, jis veikia nervingai ir itin depresiškai.


Oranžinė


Oranžinė spalva reiškia stabilumą, susikaupimą, užtikrintumą, šilumą. Manoma, kad ši spalva gydo nusivylimą ir depresiją. Jei perdažysi savo kambarį oranžiniai, jausiesi pakilios nuotaikos, tačiau užmigti gali būti sunku. Dažnai žiūrint į ryškias spalvas, akių raumenys net užsimerkus lieka įtempti. Oranžinė spalva sudaro erdvės mažėjimo iliuziją, tačiau patalpos atrodo šviesesnės ir blizgesnės nuo saulės spindulių, todėl net vakarais tokiuose kambariuose šviesiau.


Žalia


Visais laikais žalia buvo siejama su gamta, natūralumu, ramumu energija ir harmonišku balansu. Tai spalva, kuri yra tarsi pusiaukelė tarp raudonos ir mėlynos (tarp aistros ir stabilumo, saugumo). Per daug žalios spalvos kambaryje gali veikti neigiamai. Žmogus tampa sėslus, pernelyg ramus, net depresiškas. Gali jaustis nuolat pavargęs, nestiprus, neenergingas. Žalios spalvos mėgėjai tampa neapsisprendžiantys, sėslūs ir linkę abejoti. Tokiu pačiu poveikiu pasižymi ir tamsiai ruda spalva. Ji nuteikia raminamai ir mąsliai.


Rožinė


Rožinė spalva asocijuojasi su meile ir šiluma, su vaikiškumu, švelnumu, svajonėmis. Todėl ji geriausiai tinka miegamiesiems kambariams, kelia ramybę, ilsina. Vis tik yra daugelis rožinės spalvos atspalvių, kurie yra gan intensyvūs, todėl siejami su perdėta aistra ir seksualumu. Ši spalva yra moteriška, net saldžiai mergaitiška, todėl gali nervinti bei greitai pabosti. Šiuo metu interjero dizaineriai pataria rožinę spalvą derinti su tamsiai ruda ar juoda. Šitaip nuslopinamas ir net panaikinamas spalvos banalumas. Jei rengiesi rožinės spalvos drabužiais – saugokis, kiti gali pamanyti, kad esi labai nedrąsi, miela, nekenksminga ir nesuaugusi. Neretai tai demonstruodama gali atrodyti apsimetėlė.


Mėlyna


Tai intravertų mėgstama spalva. Manoma, kad spalva sulaiko nepageidaujamas piktas agresyvias, pavydžias, valdingas mintis. Mėlyna spalva skirta mąstymui, susikaupimui, puikiai padeda pailsėti, apsaugo nuo košmarų. Mėlynos spalvos kambarys kuo puikiausiai tiks moksleivio ar studento kambariui. Psichologai rekomenduoja tokią spalvą aktyvų protinį darbą dirbantiems žmonėms. Vienintelis neigiamas aspektas, susijęs su mėlyna spalva – tai šaltumo įspūdis, kuris lengvai gali būti panaikintas mėlyną spalvą derinant su šiltomis kakavinėmis pastelėmis.


Geltona


Geltona sukelia saulės, saulėlydžių, saulėgrąžų vaizdinius. Spalva siejama su energija ir lengvumu, kurį sukelia spalva mūsų smegenyse. Geltona spalva stimuliuoja intelektą, protinę veiklą. Tačiau ilgai būti geltoname kambaryje pavojinga. Tai kelia stresą ir nuovargį. Geltona, derinama su tamsiomis spalvomis, paprastai yra nestabilios psichikos asmenų mėgstamas spalvinis derinys, būdingas menininkams ir sunkiai sukalbamiems vaikams. Geltona spalva ramina streso kamuojamus asmenis, teigiamai veikia dvasinį balansą.


Alyvinė


Labai moteriška, jausmus žadinanti spalva, dažniausiai siejama su tyrumu, dangumi, rojumi, pievomis. Žadina fantaziją, tačiau, susikaupti nepadeda. Dažniausiai tokiomis spalvomis puošiami miegamieji kambariai, vonios kambariai, tokiomis spalvomis rengtis linkę pernelyg jausmingi, jautrūs ir pažeidžiami asmenys. Alyvinės spalvos kambariuose žmonės tampa mieguisti, slogūs. Kiek ryškesnė alyvinė spalva tampa violetine, kurios nei dėvėti nei taikyti kambarių dekorui nepatartina.


Juoda


Laidotuvių spalva. Žymi gedulą, naktį ir tamsą. Tokioje aplinkoje žmogus jaučiasi nelyginant teatre ant scenos, todėl juodi kambariai žmogaus mintis nuteikia kūrybai ir dramatiškoms, net pavojingai dramatiškoms mintims. Ilgai būnant juodame kambaryje žmonės sunkai pripranta prie ryškios šviesos ir kitų spalvų, jos ima asmenis erzinti, jie užsisklendžia. Ši spalva kai kuriuose regionuose net nevadinama spalva. Tai tonas absorbuojantis visas spalvas, bet nė vienos spalvos neatspindintis. Spalva veikia depresiškai, kai kuriems asmenims gali būti ir raminanti spalva. Dažniausiai pasitaiko pasipiktinusių, maištaujančių paauglių kambariuose. Vis tik juoda šiuo metu yra viena populiariausiu aukštosios mados dizainerių ir interjero rangovų spalva. Juoda dar vadinama moderno atspalviu. Juoda geriausiai dera su pilka, rožine ir kitomis šiltomis spalvomis. Tačiau tokių tonų kambariai labiau panašūs į meno kūrinius nei į gyvenamas vietas. Žmonės sunkiai jose apsipranta.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis