7 priežastys, dėl kurių verta skaityti knygas

Knygos – vienas geriausių intelektualaus laisvalaikio praleidimo būdų. Jos skatina tobulėti, atrasti ir išmokti naujo, jos suteikia progą apmąstymams bei duoda atsakymus į taip rūpimus klausimus. Knygos skaitymas ryte, vakare, lovoje, traukinyje, hamake teikia beribę naudą, ar kada susimąstei kodėl skaityti knygas verta?

1. Skaitymas mažiną stresą ir pakelia nuotaiką. Knyga padeda užmiršti negandas, sukelia emocinį palengvėjimą. Tyrimai parodė, kas vos 6 minučių skaitymas sumažina streso lygį 68 procentais. Skaitymas kaip muzikos klausymas ar filmo žiūrėjimas – gali padėti išvengti nerimo epizodų.


2. Skaitymas gerina rašymo įgūdžius bei plečia žodyną. Skaitydama gerą knygą, perimi kai kurias autoriaus rašymo stiliaus subtilybes. Knyga - efektyviausias būdas žodynui plėsti, nes skaitant įvairių žanrų knygas, dažnai pasitaiko nemažai įprastinėje kalboje nevartojamų arba retai vartojamų žodžių.


3. Skaitymas reiškia, kad nuolatos sužinai kažko naujo ir tas žinias išsaugai. Skaitymas paverčia sumanesnėmis, suteikia naujos informacijos, bet ir leidžia išlaikyti žinias senyvame amžiuje. Net jeigu sąmoningai nepastebi, skaitymas tau suteikia informacijos, ir niekada negali žinot, kur jos gali prireikti.


4. Suteikia pasitikėjimo savimi. Jaučiamės drąsiau, kai pokalbio ar įvairių situacijų metu galime parodyti, jog vienoje ar kitoje srityje turime nemažai žinių. Tai suteikia pasitikėjimo savimi, o aplinkiniai parodo didesnį susidomėjimą.


Mergina skaito
Mergina skaito
Shutterstock


5. Padeda įveikti nuobodulį. Kartais būna labai nuobodu, nėra ką veikti, paėmus knygą, nuobodulys išsklaidomas, o laikas leidžiamas turiningai ir išnaudojamas intelektualiam poilsiui.


6. Skaitymas skatina kūrybiškumą bei gerina koncentraciją. Skaitant knygas gimsta naujos idėjos ir mintys, kurias gali realizuoti įvairiose srityse. Pasinaudoti perskaityta informacija ir ją pritaikyti kūrybiniams procesams gera idėja. Taip pat skaitant atsiribojama nuo pašalinių trukdžių, išorinio pasaulio, susikoncentruojama į pačią knygą. Skaitymas puikus būdas lavinti koncentraciją.


7. Leidžia pažvelgti ir susipažinti su kitomis kultūromis. Ne visiems pavyksta apkeliauti visą pasaulį, todėl knygos leidžia giliau pažvelgti ten, kur niekada nebuvai ir susipažinti su vietomis, apie kurias slapčia pasvajodavai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis