Dažnokai sapnuoji košmarus? Turime tau ne itin gerų žinių

Košmarai nėra pats maloniausias potyris. Atsikėlusi ryte gali jaustis sumišusi, pasimetusi, ar net keletą dienų neatsigauti po baugaus susapnuoto košmaro. Nors atrodo, jog košmaras tėra šiurpą keliantis reiškinys, kuris greitai pasimirš, mokslininkai turi kitų žinių.

Deja, tiems iš mūsų, kuriuos nuolat kankina baisūs košmarai, derėtų labiau susirūpinti savo realybe.Preliminariais tyrimo, kurio išvados buvo paskelbtos 2017 m. Kanados neuromokslininkų susitikime, duomenimis, ryškėja keistas ir netikėtas ryšys tarp fizinio smurto kupinų sapnų ir potencialios neurologinių ligų grėsmės.

Vis dėlto prieš gilinantis į šias išvadas, reikėtų nubrėžti takoskyrą tarp retkarčiais pasitaikančių košmarų ir budriojo miego stadijos elgesio sutrikimo. 2013 m. ištyrus 44 pacientus su budriojo miego stadijos sutrikimais (RBD) paaiškėjo, kad 82 procentams iš jų per dešimt metų nuo diagnozės pasireiškė neurologiniai sutrikimai.

Kitame 2013 m. atliktame tyrime, kuriame dalyvavo 26 RBD sutrikimą turintys pacientai, paaiškėjo, kad kiek daugiau nei 80 proc. jų vėliau buvo diagnozuota Parkinsono liga arba silpnaprotystė.
2007 m. tyrime buvo padarytos panašios išvados, tiek priešinga kryptimi: 100-ui procentų pacientų su daugine sistemine atrofija (neurologinis sutrikimas) taip pat buvo diagnozuotas budriojo miego stadijos elgesio sutrikimas.Tai neabejotinai stiprus tarpusavio ryšys. Priežastinis ryšys kol kas dar svariai neįrodytas, nors Toronto universiteto (Kanada) ląstelių ir sistemų biologijos profesorius Johnas Peeveris mano kitaip. Pasak jo, „tyrimai parodo, kad miego sutrikimai gali būti ankstyvas įspėjimas apie ligas, kurios gali išryškėti po kokių 15 metų.“

Mieganti mergina
Mieganti mergina
Shutterstock

Kad ir kaip grėsmingai tai skambėtų, vis dėlto galima įžvelgti šviesą tunelio gale. „Live Science“ duomenimis, dabar, kai šis tarpusavio ryšys yra svariai pagrįstas, atėjo laikas sukurti vaistų terapiją, kuri padėtų išgydyti pacientus su miego sutrikimais. Terapija nebūtinai turi išgydyti miego sutrikimą, bet gali neleisti ligai pažeisti likusių smegenų dalių – nes tai galiausiai ir įvyksta, pavyzdžiui, sergant demencija.

Vienareikšmiškai teigti, jog košmarai yra tapatūs ateities sveikatos problemoms, nevalia. Nors miego sutrikimai iš tiesų gali vėliau turėti įtakos sveikatai bei skatinti sutrikimus, vis dėlto neverta nusiminti dažnai patiriant košmarus ir pasistengti apie tai negalvoti. Košmarų išvengti padeda raminančios arbatos, masažai, atsipalaidavimo pratimai bei sportas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis