Karti tiesa apie mobiliuosius telefonus, kuri liečia ir mus

Kuri iš mūsų įsivaizduoja gyvenimą be mobiliojo telefono? Tai - didžiausia kančia ir paprasčiausia fantazija. Nuo mobiliųjų telefonų priklausoma visuomenė šių šiuolaikinių technologinių prietaisų pagalba gali ne tik paskambinti, parašyti, bet ir peržvelgti dienos naujienas ar pasitikrinti socialinių tinklų paskyras.

Nors telefonai turi daugybę teigiamų aspektų, yra ir tokių minusų, kurie labai kenkia mūsų gyvenimui.
Naujausiame tyrime, kuriame buvo panaudoti 2232 gyventojų duomenys, tyrėjai išsiaiškino, kokį poveikį mūsų priklausomybė mobiliesiems telefonams turi gebėjimui pasitikėti kitais.

Psichologai Kostadinas Kushlevas iš Virdžinijos universiteto ir Jasonas Proulxas iš Britų Kolumbijos universiteto atrado, kad kuo labiau žmonės pasikliauja savo mobiliaisiais telefonais, ieškodami informacijos, tuo mažiau jie pasitiki nepažįstamaisiais, kaimynais ir kitų religijų bei tautų atstovais.
Tyrimas neįrodo priežastinio ryšio tarp mobiliųjų telefonų ir pasitikėjimo kitais, bet tyrėjai mano (ir sunku būtų su tuo nesutikti), kad atsiradus išmaniesiems telefonams, nebeliko poreikio pasikliauti kitais.

Mobilusis
Mobilusis
Shutterstock

Daugelis garsių psichologų yra pripažinę, jog šiuolaikinės technologijos mus skatina nepasitikėti kitais, mat sukelia abejones. Pavyzdžiui, mobiliųjų telefonų dėka mes gebame sekti savo partnerius ar draugais, sužinoti jų buvimo lokacijas ar paprasčiausiai paėmus partnerių mobiliuosius telefonus išsiaiškinti, ar mylimas žmogus nesiunčia romantiškų žinučių kitam asmeniui.

Nors mobilusis telefonas supaprastina kasdienybę, tyrėjai taip pat išsiaiškino, jog jis skatina ne tik nepasitikėjimą kitais žmonėmis, bet ir neištikimybę! Anot tyrėjų, mobiliųjų telefonų dėka ir atsiradus mobilioms susipažinomo programėlėms, žmonės tapo ne tokie pakantūs vienas kitam ir nesaugo savo santykių taip, kaip kadaise.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis