6 klausimai, kuriuos verta sau užduoti kasdien

Siekiant pokyčių tiek profesiniame, tiek asmeniniame gyvenime svarbu ne tik išsikelti tikslus, bet ir sekti pažangą. Įvertinti pasiekimus padeda kasdieniai aktyvūs klausimai sau.

Savo pastangas siekti pokyčių ir įgyvendinti išsikeltus tikslus galima rašant dienoraštį, aptariant dieną su artimu žmogumi ar susikuriant kitą vakaro ritualą. Tačiau konkretūs klausimai leidžia tai atlikti struktūrizuotai ir laikytis disciplinos.

Svarbu ne tik kokias gyvenimo sritis klausimai apims, bet ir jų formuluotės. Maksimalų rezultatą suteiks įtraukiantys klausimai. Vien performulavus klausimą ir sutelkus dėmesį į tai, ką žmogus gali kontroliuoti, skirtumas gali būti milžiniškas. Aktyvus savęs klausinėjimas gali padėti naujai sąveikauti su savo pasauliu. Aktyvūs klausimai atskleidžia, kuriose srityse stengiamės, o kuriose pasiduodame. Taip jie sustiprina nuovoką, ką iš tikrųjų galime pakeisti. Mes įgyjame kontrolės ir atsakomybės jausmą, užuot jautęsi aukomis.

Aktyvūs klausimai leidžia įvertinti savo pastangas ir suvokti, ką tai reiškia: ar tendencijos teigiamos, ar tikrai dariau pažangą, palyginti vakarykštės dienos pastangas su šiandienos. Marshallas Goldsmith ir Markas Reiteris knygoje „Trigeriai. Kodėl nedarai to, ką žinai“, pateikia 6 klausimus, kuriuos kiekvienam rekomenduoja užduoti sau kasdien.

1. Ar šiandien padariau viską, ką galėjau, kad nusistatyčiau aiškius tikslus?

Sunku vertinti pastangas, jei nėra aiškių tikslų, aiškios krypties, ko siekiama. Tuomet nėra ir atsidavimo. Tikslų, kuriuos išsikeliame patys, dažniausiai siekiame aktyviau, su didesniu užsidegimu nei stengiantis atlikti kitų primestas užduotis ar tiesiog laukdami, kaip susidėlios aplinkybės. Jei atsakymas į šį klausimą jūsų netenkina, skirkite laiko ir išsigryninkite prioritetus, suformuluokite aktualius, įkvepiančius tikslus sau.

2. Ar įgyvendindamas savo tikslus šiandien padariau viską, ką galėjau, kad padaryčiau pažangą?

Žmonės, kurie jaučia darantys pažangą, daug labiau įsitraukia į veiklą. Pavyzdžiui, matydami dailėjančias formas ar krentantį svorį, toliau laikosi sveikos mitybos principų ir daugiau juda, sėkmingai sukaupę tam tikrą sumą banko sąskaitoje, noriai taupo ar investuoja ir t.t. Mums reikia ne tik konkrečių tikslų, bet ir turime matyti, kad žengiame į priekį, o ne tolstame. Pažanga labiau įprasmina bet kokią veiklą.

3. Ar padariau viską, ką galėjau, kad rasčiau prasmę?

Atradus prasmę ir tikslą mūsų gyvenimas gerėja. Aušvico koncentracijos stovykloje išgyvenęs rašytojas Viktoras Franklis aprašo, kaip pastangos rasti prasmę – pastangos, o ne pats rezultatas – gali mus apsaugoti net mažiausiai įsivaizduojamoje aplinkoje. Prasmę turime atrasti patys, nes tai priklauso tik nuo mūsų, o ne nuo išorinės jėgos (darbdavio, šeimos, bendruomenės ir t.t.). Šis klausimas priverčia mus labiau pasistengti ieškant prasmės būti išradingesniems imantis bet kokios veiklos.

Mergina
Mergina
Shutterstock

4. Ar šiandien padariau viską, ką galėjau, kad būčiau laimingas?

Laimė koja kojon žengia su prasme. Klystame spėdami, kas padarys mus laimingus. Manome, kad mūsų laimės šaltinis yra išorėje (tai gali būti darbas, didesnis pinigų kiekis ar geresnė aplinka), tačiau paprastai ją randame savyje – kai liaujamės laukti to kažko, kas atneš mums laimę ir bus atsakingas už tai, kad ją mums atnešė. Mes randame laimę ten, kur esame.

5. Ar šiandien padariau viską, ką galėjau, kad pagerinčiau santykius?

Pasyvų klausimą performulavus į aktyvų mums primenama toliau plėtoti gerus santykius, vertinus esamus bei kurti naujus. Vienas geriausių būdų turėti geriausią draugą, puoselėti santykius šeimoje – būti geriausiu draugu, geriausiu sutuoktiniu, partneriu, tėčiu/mama, dukra/sūnumi, sese/broliu ir pan.

6. Ar šiandien padariau viską, ką galėjau, kad visiškai įsitraukčiau į veiklą?

Šis klausimas atveda mus prie pačios įtraukiančių klausimų esmės: norėdami labiau įsitraukti turime savęs paklausti, ar darome viską, ką galime, kad būtume atsidavę. Labiau tikėtina, kad per greitojo bėgimo varžybas sportininkas bėgs greičiau, jei treniruosis greitai bėgti ir matuos laiką, per kurį nubėga. Tai savaime atsirandanti dinamika – vertindami savo įsitraukimą tampame labiau atsidavę, be to, tai mums primena, kad patys esame už tai atsakingi.

Tai 6 baziniai klausimai, tačiau norėdami labiau stebėti savo pokyčius, išspręsti vidines problemas ar tiesiog jaustis laimingesni, galite susidaryti sąrašą pagal savo poreikius. Tinkamo klausimų skaičiaus nėra. Kiekis priklauso nuo to, kiek klausimų norite spręsti.

Kasdieniai klausimai turi atspindėti jūsų tikslus. Jų nereikia skelbti viešai, o tai reiškia, kad jų niekas kitas nevertins. Knygos „Trigeriai. Kodėl nedarai to, ką žinai“ autorius Marshallas Goldsmith, pripažintas geriausiu ugdančiuoju vadovu Amerikoje, pasirinko dešimtbalę vertinimo sistemą, jūs galite rinktis bet kokį sau priimtiną vertinimo būdą. Svarbiausi klausimai, kuriuos turite apmąstyti, prieš sudarydami savo sąrašą:

Ar šie dalykai svarbūs mano gyvenime?

Ar sėkmė šiose srityse padės man tapti tokiu žmogumi, kokiu noriu būti?

Susirašykite tikslus į lentelę, kad kiekvienos dienos vakare galėtumėte rezultatus įvertinti balais. Jei tik įmanoma, stenkitės kiekvieną klausimą formuluoti pradėdami fraze „Ar padariau viską, ką galėjau, kad...“

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis