Geriausi būdai įsiminti informaciją, kurią panaudosi atsiskaitymuose

Artėja svarbus atsiskaitymas? Jei mokytis pradėjai ne vakarą prieš atsiskaitymą, o bent kelias dienas prieš jį, tuomet gali pasinaudoti keletu labai veiksmingų būdų, kurie padės efektyviau įsiminti mokslinę informaciją. Patikėk, šiais būdais naudojasi ir patys gabiausi!

1. Kartojimas prieš miegą. Naudojantis šiuo metodu, jums reikėtų pasikartoti norimą įsiminti informaciją, prieš pat einant miegoti. Miego metu jūsų sąmonė gautą informaciją apdoros ir sistemingai „sudėlios į vietas”, pabudę ryte, ją lengvai atsiminsite. Psichologai taip pat yra nustatę, jog jei prieš užmigdami kurį laiką pagalvosite apie jus kankinančias problemas, labiau tikėtina, jog kitą dieną joms rasite gerą sprendimą.

2. Išėjimas į lauką. Nesimokyk visą laiką kambaryje. Uždaroje patalpoje oras „pridusęs“ ir sukelia mieguistumą, lauke lengviau įsimename vien dėl to, kad ten yra gryno oro, kuris mus atgaivina.

3. Turimos informacijos sisteminimas. Didelį tekstą, skaitykite mažomis atkarpomis, t.y. po kiekvienos perskaitytos dalies apmąstykite, ką perskaitėte, sutrumpinkite, apibendrinkite ir pasirašykite pagrindinę mintį.

4. Teksto susiejimas su paveiksliukais. Yra įrodyta, kad informaciją geriau įsimename tada, kai ją susiejame su vaizdu. Todėl bandydami įsidėmėti begalę istorinių įvykių datų, užsienio kalbos žodžių ar net tekstą, susiekite jį su vaizdu, tarsi tai butu filmas ar paveikslas.

5. Nuolatinis kartojimas. Išgirdę naują informaciją nuolat ją kartokite. Pavyzdžiui, pasakytą naują vardą pakartokite mintyse. Po keleto minučių dar kartą perskaitykite. Taip vardą „įsidėsite” į ilgalaikę atmintį. Kasdien įmanoma rasti laiko daugybei mažų mokymosi sesijų. Juk naują informaciją puikiausiai galite pasikartoti ir kildami liftu į aštuntą namo aukštą ar net važiuodami autobusu.

6. Mokykitės aktyviai. Jei norite ką nors prisiminti, kartokite ir aktyviai mąstykite apie tai. Pavyzdžiui, rengiatės vairavimo egzaminui, užuot keliolika kartų probėgšmais pervertę „Kelių eismo taisykles” ir žvilgtelėję į, jūsų manymu, svarbiausius dalykus, pabandykite nors kartą jas suprasti ir kelis kartus pakartoti, nežiūrint į knygą. Galite taisykles paaiškinti net įsivaizduojamam draugui. Patikėkite, aktyvus mokymasis kur kas efektyvesnis!

7. Leiskite savo mintims sugrįžti. Pabandykite mintimis grįžti į tą akimirką, kai bandėte įsiminti dabar užmirštą dalyką. Kur tuo metu buvote? Ką veikėte? Į ką žiūrėjote? Ką užuodėte? Viena detalė tikrai jums primins dalyką, kurį tuo metu skaitėte.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis