24-erių savo verslą pradėjusi Emilija: pasiteisinimai man yra tik tuščios kalbos

Nors Emilijai Ščerbavičiūtei dar tik 24-eri, jauna mergina jau džiaugiasi pirmaisiais savo verslo rezultatais – jos startuolis vos prieš kelis mėnesius pelnė „Business Woman Awards 2017“ nominaciją „E. verslo inovatyviausias jaunas verslas, sukūręs unikalų, išskirtinį e. projektą“.

Emilijos įkurta platforma „Do it now“ yra startuojanti įmonė Lietuvoje, skirta renginių specialistams, kurių gali prireikti kiekvienoje šventėje. Platforma skirta tiek klientams, norintiems greitai susirasti specialistus, tiek patiems specialistams, kad jų darbas būtų automatizuotas.

„Viskas vyksta elektroninėje erdvėje – platformoje, kurioje pasirenkate norimą datą, specialistus, kurių reikia šventei ir jums parodo laisvų specialistų sąrašą. Tai reiškia, kad jums nereikės skambinti ir klausti ar reikiami paslaugų teikėjai jūsų šventės dieną yra laisvi. Jūs suvedate tam tikrą informaciją ir paprastai rezervuojate paslaugų teikėją.“ – pasakoja Emilija.

Ką veikei prieš pradedant verslą ir kaip kilo ši verslo idėja?

Po mokyklos baigimo stojau į dailės akademiją – neįstojau, todėl metus laiko dirbau padavėja. Sekančiais metais įstojau į Fotografijos specialybę Vilniaus technologijų dizaino kolegijoje ir galima sakyti, kad ten gimė mano verslo idėja.

Dirbdama papildoma darbą kaip fotografė, pastebėjau, kad žmonės labai vertina, kai greitai atsakau į žinutes, atsiliepiu telefonu ir iš karto žinau, kada aš laisva ar užimta. Taip vieną naktį nusprendžiau patikrinti, kiek reikėtų įdėti pastangų, norint suorganizuoti kokią nors šventę. Taigi, atlikau mini eksperimentą – išsirinkau keletą specialistų ir uždaviau du pagrindinius klausimus – kokia kaina ir ar ar jie laisvi mano šventės dieną. Žinutes išsiunčiau dviems dekoratoriams, dviems fotografams ir dviems muzikantams, o atsakymo sulaukiau iš visų tik po septynių dienų. Supratau, kad jei norėčiau suorganizuoti savo šventę, to neįmanoma padaryti greitai.

Visą laiką galvojau, jog norėčiau pradėti savo verslą, bet tiems dalykams reikia patirties. Kadangi pradėjau kryptingai dirbti skirtingose srityse, kurios, manau, reikalingos norint pradėti kurti ir įgyvendinti idėjas. Tokios sritys kaip pardavimai, derybos ir žmogiškieji ištekliai išmoko savi-motyvacijos ir kitų svarbių dalykų, todėl nusprendžiau žengti pirmuosius žingsnius.

Vilniuje dažnai vyksta tam tikri verslininkų susitikimai, tokie kaip verslo pusryčiai, žymių verslininkų pranešimai, kuriuose aš visą laiką savo noru dalyvaudavau, mokydavausi apie marketingą, reklamą, IT paslaugas bei kitas mane dominančias sritis ir tai padėjo apsispręsti, žengti pirmuosius žingsnelius.



Emilija Ščerbavičiūtė. Nuotr. Martos Arminaitės.

Kaip sekėsi idėją paversti verslu?

Visų pirma, tai kitą dieną pramiegojau darbą, nes naktį atsisėdau ir pradėjau rašyti – dėliojau kokios funkcijos galėtų būti šioje platformoje. Iš pradžių viskas atrodė labai paprasta – kai sudėliojau visas funkcijas, tuomet supratau, kad man reikia IT specialisto. Pradėjau galvoti, kas iš aplinkinių galėtų man padėti ir susitikusi su buvusia grupioke, kurios vaikinas dirba IT srityje, susikooperavome ir pradėjome stipriai dirbti. Kadangi nuo 8 iki 18 valandos aš dirbdavau vienoje įmonėje, tai nuo 18 iki 23 valandos daug dirbdavome Vilniaus kavinėje, kuri tapo mano antraisiais namais. Visa tai tęsėsi apie keturis mėnesius, kol galiausiai pavyko.

Kokie sunkumai buvo pradžioje?

Klientų baimė, kadangi lietuviai dar nėra prie šio paslaugų įsigijimo modelio pripratę. Žmonės internetu perka, bet bijo, nes nežino ar viskas bus gerai – tai yra pripratimo klausimas, kadangi tokios platformos Lietuvoje iki šiol nebuvo. Taip pat finansuotojų paieška, kuri tęsiasi iki šiol.

Kaip sekėsi gauti finansavimą?

Kol jaunos merginos visas savo lėšas leidžia drabužiams ar grožio procedūroms, mano piginai buvo skiriami šiam verslui. Tai visiška rizika, nes nežinojau ar man kažkas pavyks. Iki šiol tvirtai nežinau ar gausiu iš to kokią nors grąžą. Tikiu, kad kada nors tikrai gausiu.

Kaip reagavo artimieji – sulaukei palaikymo ar abejonių?

Iš tikrųjų, visą laiką turėjau ne vieną verslo idėją ir visus sprendimus gyvenime priimdavau pati. Į pašalines reakcijas stengiausi nereaguoti, nes tai mano klaidos ir jas turiu išmokti pati. Dėl pačios platformos tikrai jaučiu palaikymą tiek iš artimųjų, tiek iš draugų, labai dėl to smagu, tačiau kaip tai priimsiu priklauso tik nuo manęs pačios. Nei palaikymas, nei nepalaikymas nesuteiks kažkokių papildomų galių – svarbiausia yra dirbti ir daryti, nepavyks pirmą, trečią ar dešimtą kartą, tačiau visada ateis tas kartas, kai pavyks.

Kaip tau, jaunai merginai, sekasi bendrauti verslo pasaulyje? Ar jaunas amžius yra privalumas?

Tiek dalyvaujant įvairiuose konkursuose, tiek bendraujant ir vykstant į susitikimus su tam tikrais partneriais bei verslo žmonėmis, tikrai susiduriu su nuostata, kad „štai mergaitė jauna, graži, galbūt ir šiek tiek kvaila – atsigersim kavutės ir ties tuo viskas baigsis“. Ši nuostata tikrai vyrauja ir labai jaučiasi. Bet tikriausiai dar nebuvo nei vieno susitikimo, kad žmogus nepakeistų to pirmojo įspūdžio ir mes nepradėtume rimtai bendrauti. Šis dalykas jaučiasi, bet ilgiausiai pirmąjį pusvalandį.



Emilija Ščerbavičiūtė. Nuotr. Martos Arminaitės.

Įmonė gyvuoja nuo balandžio mėnesio, ką per tiek laiko pavyko pasiekti?

Kažkokios didelės finansinės grąžos mes tikrai šiuo metu neturime, startuoliai tuo pasigirti per pirmus tris mėnesius negali, tačiau per šį laiką susiradome daug partnerių, surengėme konferenciją, kurioje dalyvavo virš 50 žmonių

Taip pat dalyvavome „BZN start“ organizuotame konkurse, nes matėme, kad komisijoje yra galimas investuotojas – norėjome prieš jį truputį „pasivaidenti“. Laimėjome nominaciją „E. verslo inovatyviausias jaunas verslas, sukūręs unikalų, išskirtinį e. projektą“ ir šis įvertinimas mums dar kartą patvirtino, kad einame teisingu keliu ir kad mūsų idėja yra įdomi.

Ką patartum jaunam žmogui, kuris turi verslo idėją, bet nedrįsta pradėti?

Man atrodo, kad jei nedrįsta pradėti, tai gal ta idėja dar nėra tikra – galbūt reikėtų ją išgryninti. Idėjų galima labai lengvai susirasti ir internete – ji neturi būti koks nors išradimas – svarbiausia dirbti ir ją įgyvendinti. Manau, kad jeigu žmogus dar nedaro, tai arba mažai nori, arba nėra tikras, kad idėja yra jam artima. Pasiteisinimai, tokie kaip „nėra pinigų“, „nežinau nuo ko pradėti“ ir panašiai yra tik tuščios kalbos, nes jei labai nori, gali padaryti viską, svarbiausia žengti pirmąjį žingsnį ir niekada nepamiršti, jog tų žingsnių tavęs laukia labai daug.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis