Kelionė su draugais: kodėl verta aplankyti Slovakiją

Kelionės su draugais tampa vis populiaresnis ir prieinamesnis laisvalaikio praleidimo būdas. Ypač – į artimas Europos šalis, kur patekti praktiškai nėra jokių kliūčių. Prieš porą mėnesių baigusi bakalauro studijas mūsų pašnekovė Miglė Pilinkutė (23) susikrovė kuprinę ir patraukė į Slovakijos kalnus. Šiandien ji dalijasi neišdildomais įspūdžiais.

GREITAS SPRENDIMAS

Kaip kilo mintis apie šią kelionę? Kodėl pasirinkai Slovakiją?

Mintis apie kelionę sukosi jau kurį laiką ir vieną dieną, besišnekučiuojant su draugais, nusprendėme, kad atėjo laikas tai įgyvendinti. Už pusantros savaitės nuo šio pokalbio jau sėdėjome nuomotame automobilyje ir iškeliavome.

Slovakiją pasirinkome neatsitiktinai – visą draugų kompaniją žavi gamta, kalnai ir nei vienas nebuvome aplankęs šios šalies. Taip pat pasirinkome Slovakiją, nes tai nebrangi šalis.


Kiek laiko keliavote?

Kelionei skyrėme 4 dienas – tiek laiko užteko susidaryti įspūdį apie šalį ir aplankyti Aukštuosius Tatrus, ledo urvus, vandens parką bei dar kelis įdomius objektus.

Iš tiesų, pati Slovakija nėra labai toli, nuo Kauno nutolusi vos 900 kilometrų, tad nusprendėme keliauti automobiliu. Lėktuvo bilietai dažniausiai būna brangesni ir pririša prie konkrečios vietos bei tvarkaraščio. Norėjome daugiau laisvės bei gražių kelionės vaizdų.


KVAPĄ GNIAUŽIANTYS VAIZDAI

Ką aplankėte, koks buvo jūsų maršrutas?

Išvykome vakare, kelionė truko visą naktį. Anksti ryte (apie 5 val.) buvome pirmajame objekte Lenkijoje prie Morskie Oko ežero. Sužavėjo nuostabi gamta, gražūs, kvapą gniaužiantys vaizdai, tad neskubėjome ir leidome sau mėgautis mūsų atostogomis. Gerokai po pietų tęsėme kelionę. Kadangi po ilgos kelionės visą naktį buvome pavargę ir nemiegoję, nusprendėme vykti tiesiai į nakvynės vietą ir pailsėti.

Antros dienos rytą vykome į Slovakijos Rojaus nacionalinį parką, ten praleidome pusdienį, leidome sau pasiklysti ir atrasti nepaprastai gražių vietų. Nuo aukštų kalvų atsiveriantys vaizdai ir ekstremalios trasos atkarpos virš sraunios upės paliko nepamirštamus įspūdžius. Vėliau aplankėme ledo urvą, o vakare nusprendėme atsipalaiduoti Poprado miesto vandens parke.


Trečią dieną aplankėme Štrebske Pleso kurortą, vėl leidomės į kalnų žygį, kurio tikslas – nuostabus kalnų krioklys. Po ilgai eitų kilometrų keltu kėlėmės į kalno viršūnę „Tatranska Lomnica“, nuo kurio grožėjomės Slovakija iš aukščiausio kelionės taško. Deja, į pačią aukščiausią šio kalno vietą pasikelti nepavyko, mat nebuvome nusipirkę bilietų iš anksto, o tą pačią dieną jų gauti praktiškai neįmanoma.
Paskutinę dieną aplankėme didžiausios Europoje Spišo pilies griuvėsius ir po pietų pajudėjome link Lietuvos.


Per visą kelionę nuėjome beveik 70 kilometrų pėsčiomis ir nuvažiavome apie 2 000 kilometrų.

VIDURY NAKTIES – BALTARUSIJOS PASIENYJE

Ar kelionėje buvo kokių nors netikėtumų?

Vykstant iš Slovakijos link Lietuvos, navigacijoje „galutinį tikslą“ įvedėme Kauną ir navigacija parinko greičiausią maršrutą – pro Gardiną. Po truputį vakarėjo bei temo, todėl ramiai važiavome navigacijos suplanuotu maršrutu ir neatkreipėme dėmesio į kelis kelio ženklus. Taip vidury nakties atsidūrėme Baltarusijos pasienyje. (juokiasi) Teko apsisukti ir prie bendro kilometražo prisidėjo papildomas šimtas kolometrų bei apie 1,5 valandos papildomo laiko tamsiais pasienio keliais. Dabar šį faktą prisimename su šypsena, tačiau tuo metu šypsotis tikrai nesinorėjo. Dėl šios klaidos Lietuvą pasiekėme tik ryte.


NEĮKAINOJAMI ĮSPŪDŽIAI

Kiek kainavo jūsų kelionė?

Žmogui ši kelionė kainavo apie 180 eurų, taigi dienai teko po 45 eurus. Daug tai ar mažai – spręsti paliksiu kiekvienam, bet aš manau, kad šią sumą galima tikrai nesunkiai sutaupyti, kelis kartus atsisakant mums įprastų malonumų Lietuvoje.

Didžiąją dalį bendros sumos sudarė automobilio nuoma – 150 eurų, 3 nakvynės apartamentuose 4 žmonėms – 115 eurų, kuras automobiliui – 140 eurų, kelių mokestis – 15 eurų. Kavinėse nevalgėme, maistą gaminomės apartamentuose arba pasirūpindavome juo iš anksto.

Norėjome pamatyti kuo daugiau, tad neapsiėjome be lankytinų objektų išlaidų. Šioje kelionėje dauguma objektų buvo tikrai nebrangūs, pavyzdžiui, kelionė prie Morskie Oko ežero – apie 2,5 eurų žmogui, įėjimas į Slovakijos Rojaus nacionalinį parką – apie 2 eurai žmogui, kelionė prie Štrebske Pleso ežero – apie 2 eurai žmogui. Žinoma, buvo ir kiek brangesnių, pavyzdžiui, įėjimas į ledo urvą – apie 10 eurų žmogui, keltas į kalno viršūnę Tatranska Lomnica – apie 19 eurų žmogui.


Galbūt jau planuoji naują kelionę?

Labai mėgstu keliauti ir mano sąraše dar daug neaplankytų šalių. Artimiausiu metu norėčiau pasisvečiuoti Romoje.

APSVARSTYK VISUS VARIANTUS

Ką patartum jaunam žmogui, kuris nori pakeliauti už nedidelę pinigų sumą?

Pirmiausia patarčiau susirasti optimaliausią kelionės transporto priemonę. Pavyzdžiui, į Kopenhagą galima rasti pigių lėktuvo bilietų, į Lenkiją nebrangiai veža autobusai, Švediją nebrangiai galima pasiekti laivu. Be abejo, yra ir visai nemokamų keliavimo būdų, tokių kaip tranzavimas, tačiau tam reikia tinkamai nusiteikti ir pasiruošti.


Taip pat svarbu skirti pakankamai laiko kelionės planavimui: sekti kainų svyravimus, skaityti kelionių forumus, atsiliepimus, naudotis akcijomis, pasidomėti lankytinais objektais, jų lankymo laiku, kainomis bei galimomis nuolaidomis, iš anksto susiplanuoti maršrutą, bilietus pirkti internetu.

Gerai padirbėjus, galima rasti pigių skrydžių bilietų ar didelių nuolaidų nakvynei. Svarbiausia, radus gerą pasiūlymą, nedvejoti ir pirkti, nes patys pigiausi bilietai labai greitai būna nupirkti.

Na, ir paskutinis patarimas, keliaukite su draugais – taip ir smagiau, ir pigiau!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis