Plaukų priežiūros problemos, kamuojančios jaunas merginas. Komentuoja specialistė

Skaitytojos tiesiog užvertė redakciją klausimais apie plaukų priežiūrą! „Kvapų namų” natūralios kosmetikos ekspertė Rūta Daunoravičienė atsakė, kaip spręsti dažniausiai plaukų keliamas problemas ir prižiūrėti savo plaukus taip, kad jie tik džiugintų!

KLAUSIMAS: Išbandžiau viską: plaukų kaukes, šampūnus, avižas, įvairias kitas priemones, tačiau niekas nepadeda. Galva jau tą patį vakarą po plovimo būna susiriebalavusi, o antrą dieną bijok ir iš namų išeiti – galva atrodo lyg dvi savaites neplauta. Ar dar yra galimybė kaip nors išgelbėti mano plaukus?

Savaitės skaitomiausi straipsniai:

20-metė kaunietė - grožio ir figūros pavyzdys tūkstančiams lietuvaičių (INTERVIU)\
„Panelės“ horoskopas: gegužė
30 dienų išbandymas: pratimai dailioms kojoms

ATSAKYMAS: Turiu jums kelis pasiūlymų variantus:

1. Drastiškas „No-poo” metodas – neplauti galvos bent 2 savaites, kad galvos odos riebalų liaukos “susiprastų”, jog riebalų pakanka, ir sumažintų jų gamybą. Šį metodą atradusios ir išbandžiusios merginos negali atsidžiaugti rezultatais. Sunkųjį laikotarpį išgyventi padeda kepuraitės, madingai rišamos skaros ir  „turbanai”.

2. Aliejaus kaukės su rozmarinų arba šalavijų eteriniais aliejais, 1-2 kartus per savaitę, kursas - 2 mėnesiai – taip pat pagal principą „riebalus šalink riebalais”; imkite makadamijų, sezamų, Monoi, kanapių ar kitą nerafinuotą aliejų, įmaišykite 3-5 lašus rozmarinų arba šalavijų eterinio aliejaus (mažina riebalų gamybą) ir įmasažuokite į šlapią galvos odą, sutepkite visus plaukus ir užsidėkite kepurę, kad plaukai būtų laikomi šiltai. Laikykite bent valandą arba pernakt.

3. Įprastą šampūną kaitaliokite su sausu trinkimu. Sausas galvos trinkimas - tai riebalų pertekliaus šalinimas sausuoju šampūnu - sausa krakmolo-molio pudra. Plaukų nebereikia nei plauti, nei džiovinti. Be to, suteikia plaukams apimties, purumo, pakelia nuo šaknų, o tai irgi mažina riebalavimąsi. Pudros likučiai nuvalomi rankšluosčiu ir iššukuojami šepečiu. Visa procedūra tetrunka keletą minučių. Tokį „sausąjį šampūną” lengva pasidaryti pačiai (kiekis apskaičiuotas keletui kartų):

Tamsiaplaukėms:

- šaukštelis krakmolo (kukurūzų, ryžių ar bulvių)
- šaukštelis molio (raudonasis arba gasulas)
- pusė šaukštelio nuriebalintos kakavos miltelių

Šviesiaplaukėms:

- šaukštelis krakmolo (kukurūzų, ryžių ar bulvių)
- šaukštelis baltojo arba geltonojo molio

Tamsiaplaukėms įprastus plaukų dažus rekomenduojama keisti „Chna“ dažais, kurie yra natūralūs, bet ką daryti šviesiaplaukėms, kurios nuolat šviesina plaukus, tačiau „ryžų-raudonų" plaukų nenori?
Deja, natūralių šviesinančių „dažų” nėra. Šviesius plaukus pablukinti gali citrinų sultys - sutepkite/apipurkškite šlapius plaukus citrinų sultimis ir pabūkite saulėje kelias valandas. Jei plaukus balinate sintetiniais dažais, kurie ilgainiui nualina ir išplonina plaukus, būtinai bent kartą per savaitę darykite maitinamąsias-atstatomąsias plaukų kaukes.

KLAUSIMAS: Ar tikrai šukavimas šukomis yra geriau, nei šukavimas plaukų šepečiu?
Geresnis bus tas įrankis, kuris geriau masažuos galvos odą ir nedraskys, nepažeis plaukų kutikulės (išorinio sluoksnio), neįelektrins. Todėl patartina naudoti iš natūralių medžiagų (medžio, rago, gyvūnų šerių) pagamintus šepečius ir šukas.

KLAUSIMAS: Noriu atsiauginti plaukus, bet turiu klausimą: kaip dažnai reikia lankytis kirpykloje?
ATSAKYMAS:Kuo rečiau.

KLAUSIMAS: Kaip padėti tiesinamiems plaukams neatsisakant tiesintuvo?
ATSAKYMAS: Tiesinkite tik sausus plaukus, nes drėgni plaukai yra dar lengviau pažeidžiami. Lepinkite plaukų kaukėmis, kuo dažniau tepkite maitinamaisias aliejais (makadamijų, sviestmedžių, ricinų, Monoi), kurie padeda apsaugoti ir/ar atstatyti karščio pažeistą plauko struktūrą.

KLAUSIMAS: Ar tinka plaukams naudoti ricinų aliejų?
ATSAKYMAS: Tinka, tik jis yra klampesnis ir sunkesnis už kitus aliejus.

KLAUSIMAS: Kas yra tie nuriebalintos kakavos milteliai? Kaip juos nuriebalinti? Ar reikia iškart tokius pirkti? O gal galima tą sausą šampuną ir be jų pasidaryti?
ATSAKYMAS: Ar kakavos milteliai nuriebalinti, būna parašyta ant dėžutės. Kakava suteikia sausam šampūnui tamsesnę spalvą, ant tamsių plaukų miltelių likučiai bus mažiau pastebimi. Sausą šampūną galima pasidaryti ir be kakavos miltelių, tik reikės kruopščiau iššukuoti šampūno miltelių perteklių.

KLAUSIMAS: Ką daryti, jei trupa plaukų galiukai šukuojant?
ATSAKYMAS: Pažeistus plaukų galiukus dažnai „maitinkite” šviežiomis alavijų sultimis, natūraliais aliejais (pvz., makadamijų, simondsijų (jojoba), ricinų, Monoi); kad plaukai gautų mikroelementų palepinkite molio kaukėmis. Nenaudokite metalinių šepečių, plastikinių šukų – rinkitės pagamintus iš natūralių medžiagų. Beje, plaukų galai gali būti mechaniškai pažeidžiami šiurkščių arba sintetinių rūbų audinių – stebėkite ant ko gula ir į ką trinasi jūsų kasos!


O kokios odos ar plaukų priežiūros problemos kamuoja tave? Užduok klausimą Kvapų namų” natūralios kosmetikos ekspertei Rūtai ir ieškok jos atsakymo portale panele.lt!


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis